Bûche de Nöel

Denne traditionsrige kage er en fast del af franskmændenes julemad, og jeg har altid fået den, når jeg holdt jul i Frankrig. Büche betyder brændeknude, og kagen bliver ofte dekoreret til at ligne en brændeknude i en skovbund.

Den findes i mange versioner, min er med nougat, chokoladefyld og mandler samt chokoladeovertræk. Den pyntes her med små søde maregns svampe.

INGREDIENSER

til 8-10 pers.

 

Bunde

200 g sukker

6 æg

60 g smør

200 g mel

skal fra 1 økologisk citron

Nougat chokoladecreme

300 g nougat

200 g mørk chokolade

3 dl piskefløde

250 g mandelsplitter

Chokoladeovertræk

225 g mørk chokolade

2 dl piskefløde

evt. 3 spsk. glukosesirup

Marengs svampe

3 æggehvider

1 dl sukker

1 ½ dl flormelis

SÅDAN GØR DU

Tilberedning ca. 2 1/2 time

Bagetid bunde: 11-12 min.

Bagetid marengs: 45 min.

 

Start med at bage bundene. Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Pisk æg og sukker sammen ved høj hastighed i omkring 10 min. Smelt smørret i en gryde og lad det stå og køle let. Vend melet i dejen under forsigtig omrøring, og tilsæt herefter det smeltede smør og den revne citronskal.

Fordel dejen på 2 bageplader med bagepapir. Smør dejen ud i en firkant så jævnt som muligt.

Bag bundene i ovnen i ca. 11-12 min. Hold øje med, at de begge får en fin lys og gylden farve. Byt evt. rundt på pladerne, når halvdelen af bagetiden er gået, hvis de ikke bager ens oppe og nede i ovnen.

Når bundene er bagt, bages mandelsplitterne i den varme ovn i ca. 15 min., til de bliver lysebrune i farven.

Lav nougat-chokoladecremen: Smelt nougat og den hakkede chokolade over et vandbad. I en gryde varmes fløden op, uden at den kommer i kog. Bland den varme fløde over i den smeltede nougat-chokolade blanding og rør det godt sammen til en homogen masse. Lad cremen køle af ved stuetemperatur.

Flyt den ene bund over på et underlag af husholdningsfilm. Dette gør kagen nemmere at rulle senere hen.

Når nougat-chokoladecremen er afkølet og er tyknet i konsistensen, gemmes et par spiseskefulde, der senere skal bruges til at samle marengs svampene.

Fordel halvdelen af cremen ud over den ene kagebund. Herefter fordeles halvdelen af mandlerne på cremen. Fordel ligeledes resten af nougat-chokolade blandingen og mandlerne over der anden bund.

Rul nu den første bund med fyld så stramt som muligt, uden at bunden knækker. Læg nu denne rulle hen til den næste bund med fyld og rul denne sammen med den første rullede bund. Pak filmen godt omkring kagen.

Lav marengs svampene: Pisk æggehviderne, til de er helt stive. Hæld derefter sukkeret i lidt ad gangen og fortsæt med at piske, til blandingen er sej. Sigt nu flormelissen i blandingen og put massen i en sprøjtepose med lige tylle.

Sprøjt nu små svampe hoveder og stængler ud på en bageplade med bagepapir. Hovederne laves som små fine toppe og stænglerne lidt tynde og aflange. Bag dem i ovnen ved 100 grader ca. 45 min.

Når de er kølet af, samles hoved og stængel ved at smøre en smule af nougat-chokoladeblandingen på toppen af stænglen, der nu sættes fast til toppen.

Lav chokoladeovertrækket: Hak chokoladen groft og hæld det i en skål. Opvarm fløden og glukosesiruppen til lige under kogepunktet. Hæld nu den varme fløde ud over den smeltede chokolade og rør det godt sammen til en jævn masse.

Pak rouladen ud af filmen og sæt den ovenpå en bagerist. Fordel nu chokoladeovertrækket på kagen.

Når det har sat sig lidt, flyttes kagen over på det fad, den skal serveres på.

Nu kan kagen pyntes med marengssvampene og et drys flormelis over.

FRANSKE FUND


DESSERTER

SALATER

FROKOST

TILBEHØR

FØLG ´LA TABLE D'EGLANTINE´ PÅ INSTAGRAM