Madeleinekager

Disse små fine muslingeformede kager bliver i Frankrig ofte spist til ”Le Goûter”. I Frankrig er ”Le Goûter” et vigtigt punkt på mad­-dagsordenen. Da skoledagen typisk slutter 16:30, er der tradition for, at børn får en goûter som f.eks. Madeleinekager, når de kommer hjem fra skole.

Den mest berømte Madeleinekage er nok den fra Marcel Prousts ’På sporet af den tabte tid’. I fortællingen bliver kagen dyppet i lindete, og smagen og duften vækker både erindringen om fortællerens svundne barndom og hele hans kunstneriske skaberkraft.

INGREDIENSER

Til ca. 25 stk.

 

3 store æg

200 g hvedemel

150 g sukker

200 g smeltet smør

2 tsk. bagepulver

0,5 dl mælk

1 økologisk citron (revet citronskal og evt. saften til glasur)

korn fra ½ vaniljestang eller 2 tsk. vaniljesukker

SÅDAN GØR DU

Tilberedning ca. 25 min.

Bagetid: ca. 10 min.

 

Gør Madeleines formene klar, smør dem og drys lidt mel over.

Smelt smørret i en gryde. Lad smørret brune - det brunede smør giver en rigtigt god hasselnøddesmag til de færdige kager.

Hæld mel i en skål, og bland det med bagepulveret. Lav en fordybning i midten af melet, så melet ligger op ad siderne, og der er en fordybning i midten. Slå æggene ud i fordybningen i skålen, og bland let rundt uden at inkorporere melet.

Hæld sukkeret oveni æggene i skålen, bland let sammen (lad forsat melet være langs siderne). Hæld nu mælken oveni og bland, og tilsæt herefter det smeltede smør.

Nu blandes melet sammen med massen i midten og røres, til der ikke er klumper i dejen. Tilsæt revet citronskal og vanilje.

Fordel dejen i formene. De skal ikke fyldes helt, der skal være lidt luft øverst. Lad dejen hvile i formene i 10 min.

Bag kagerne i en forvarmet ovn ved 200 grader i 6-10 min., til de er gyldne. Tag kagerne ud af formene og lad dem herefter afkøle.

Lav evt. en glasur af flormelis og citronsaft og dyp kagerne heri.

Serveres med en god kop te, året rundt.

FØLG ´LA TABLE D'EGLANTINE´ PÅ INSTAGRAM